Kombi Bakımı Ve Arızaları

Vaillant Kombi Kullanımı 
    Vaillant kombilerin kullanımı oldukca kolaydır 0 ve 1 dügmesini 1 konumuna aldığınızda kombi açık demektir. Kalorifer işareti olan düğmeyi + yönüne çevirdiğimizde kaloriferleri açmış oluruz ve aynı düğmeden istediğimiz sıcaklığı ayarlarız. Kış konumunu kapatmak için petek şekli olan düğmeyi eksi yönüne sonuna kadar çevirmeliyiz. Musluk işareti olan düğmeyide + yöüne çevirdiğimizde sıcak su sıcaklığını artırırız. - (eksi ) yönüne çevirdiğimizde sıcaklık azalır. Yaz konumu kış konumu gibi kapanmaz bunun aç kapası musluktur. Manometre 0 ve 1 düğmesinin yanındaki gösterge basınç göstergesidir. Bu gösterge ibresi her zaman gıri bölgede olmalı bunu dijital ekrandanda takip edebilirsiniz. Ekranın altındaki eksi (-) düğmesine bir kere basarsanız ekranda bar değerini görürsünüz bu değer 1 ile 2 arasında olmalı 1in altında düşerse su doldurunuz. Kombiniz arızaya geçerse ekranda arıza kodu ile alev yok işareti çıkacaktır ekranın hemen altındaki aynı işaret olan düğmeye 2saniye basarsanız vaillant kombinizi resetlersiniz.
 

Vailant Arıza Kodları

 
F22  kuru yanma kombinin suyunu kontrol ediniz.
F23  kuru yanma kombinin suyunu kontrol ediniz.
F28  evinizde gaz varmı kontrol ediniz. 
F29  gazı kontrol ediniz
Üstteki arızaları resetlemek gereklidir. Diğer arıza kodlarında servis çağırınız.
 

Kombi eskisi kadar ısıtmıyor.

Kombinin eskisi kadar ısıtmamasının sebebi kombinin filitresinin tıkalı olmasıdır.Kombinin alt tarafındaki vanaları kapatıp suyunu boşaltıktan sonra filitreyi temizleyiniz

Son petek ısınmıyor

Sondaki petek ısınmıyorsa kalorifer hattı tekse peteklere reglaj ayarı yapılmalıdır. Reglaj  ayarı ile tüm peteklere aynı su miktarı gider.

Reglaj ayarı nasıl yapılır?

Reglaj ayarı yapmak için evimizdeki peteklerin tüm alt (dönüş) vanalarını kapatırız.Daha sonra ilk petekden başlayarak 1. petek 1tur açılır 2.petek 2 tur .3.petek 3tur şeklinde devem edip son peteği sonuna kadar açarsak reglaj ayarını tamamlamış oluruz. Son petek ısınacaktır. Tesisatınız kirli ise petekleriniz ısınmaz yada çok yüksek açarsanız ısınır bu gibi durumlarda tesisat temizliği yaptırınız. Fiyatı petek sayısına göre değişmekle beraber 100 tl başlayan fiyatlarla ilaçlı tesisat temizliği yapmaktayız.

Peteklerin havasını alma

Petekde hava olduğu zaman petek ısınmaz bilindiği üzere hava sudan hafif oldugu için hava her zaman yukarı çıkar peteklerdeki hava alma sistemi havanın yukarı çıkması ilkesinden her zaman yukarıdaki hava alma prujöründen yapılır. Hava alma anahtarıyla yada düz tornavida ile prujörü açın su gelene kadar havayı boşaltın ptekler ısınacaktır.

Peteklerin altı ısınmıyor

Peteklerin alt tarıfı ile üstü arasında en az 10 derece fark olmalı eğer fark 10 derece kadarsa problem yoktur. Fark 10 dercecen büyükse bir sorun vardır. İlk bakmamız gereken yer ters bağlantı varmı kombinin dönüşü ile gidişi ters bağlandıysa ısıtmaz. Nerden anlarız peteklerin üstündeki vana her zaman giriş altındaki her zaman dönüş olmalı üst giriş sıcak altaki çıkış ılık olur alt taraftaki sıcaksa ters bağlantı vardır ve 1.5 m den uzun petekler her zaman çapraz bağlanmalıdır.

Kombi su akıtıyor

Kombi su akıtıyor kombi değişik sebeblerden ve değişik yerlerinden su akıtır. Öncelikle nerden su akıtıyor bulmak lazım bağlantı yerinden su akıtıyor. Bağlantı yerindeki orink ve conta değiştirilmeli. Kombi emniyet ventilinden su akıtıyor. Kombilerde 3 barlık emniyet ventili kullanılır. Tesisattaki basınç 3 barı geçerse kombi emniyet ventilinden su akıtır monometreye bakın 3 barmı eğer öyleyse neden manometrenin 3 bara çıktığnı bulun doldurma musluğu açık kalmış olabilir. Eğer öyleyse bu en kolayı sıkın olsun bitsin.Diğer sebebler kombi servisi tarafından tamir edilir. Doldurma muslugu yada eşanjör su kaçırıyordur ve birde genleşme tankının gazı bitmiş olabilir.

Kombiye su doldurma


Kombilerin suyu zamanla azalır ve suyu 1 barın altına düşer bu durumda kombi arızaya geçer ve 1 bara kadar su doldurmazsak çalışmaz. Her kombide farklı olmakla beraber genelinde doldurma işlemi aynıdır kombinin altındaki boruları üzerinde 2 vana vardır ortadaki ince boruyu , vanalı olan takip edin kombiye girdiği yerde bir vana göreceksiniz o vanayı açın manometre 1.5 bar olduğu zaman kapatın.

Vaillant Kombi Sıcak suyu ısıtmıyor

Sıcak suyu açtığmızda kombi çalışmıyorsa kombinin kalorifer konumunda çalışıp çalışmadığna bakmak lazım eğer kalorifer konumunda çalışıyorsa üç yollu vanaya bakmamız lazım üç yollu vanadaki diyafram yırtılmış eskimiş olabilir. Günümüz kombilerinde artık türbün kullnılmaktadır. Türbün su açıldığında pervaneler döner ve manyetik bir alan oluşturur türbünün oluşturduğu bu manyedik alanı hol sensör görür ve kombi suyn açıldığınını anlar bu parça bozuldugunda musluk işareti kombide yanıp sönmez yada led ışıklı olanlarda 2 led ışık yanmaz piyasada 250 tl değiştiren servisler bile bulunmaktadır. bizde bu parça servis üçreti dahil 100 tl ve 1 yıl garantilidir.

Sıcak Suyu Açınça Kalorifer ısınıyor

Bu arızanın Tek bir nedeni olabilir kombinin üç yollu vanası (sıcak su ile kaloriferi ayıran vana) takılıyor yada kaçırıyor üç yollu vanayı değiştirmek gerekli. Eski cihazlrda tamiri mümkün motorlu üç yollu vanalarda bazen motor bozuluyor.

Kombi devamlı açıkmı kalmalı

Kombinin sigortasınını ve gazını kesmeyin kombilerin donmaya ve ponpa sıkışması gibi korumaları vardır gazını ve elektrigni keserseniz kombi kendini koruyamaz. Donmaya karşı koruma tesisatdaki su sıcaklığı 5 dereceye düşerse 30 derece kadar çıkartmak gibi korumalar. Biyere gitceniz zaman yaz konumuna almanız yeterlidir. Yaz konumunda su açılmadığı sürece kombi çalışmaz.

Kombiyi gece kapatmalımıyım?

Son zamanlarda çok karşılaşdığmız sorulardan biri budur. Bunun cevaplamak zor her eve her tesisata göre degişir. Bunu cevaplamadan önce ilk biz size şu soruyu soralım evimiz geç ısınıp geç soğuyan bir evmidir,  yoksa çabuk ısınıp çabukmu soğur. Eğer geç ısınıp geç soğuyan bir eviniz varsa kombi açık kısık kalsın zaten ev sıcak olduğundan kombi devreye fazla girmez. Tam tersi evlerde gece yaz konumuna alınız kısıktada olsa ev çabuk soğuduğundan kombi sık sık devreye gircek ve yakıt sarfiyatı olcakdır.

Kombi ses yapıyor

Kombi en fazla fandan ses yapar zamanla fan balans yapar ve sese sebep olur temizlenerek çoğu zmn ses giderilir. Bazen ponpa ses yapar degiştirilmesi lazımdır. Kombiye yeni su doldurduysak ses yapar bir süre sonra havasını atınca kendiliğinden ses kaybolur.

Kombi ateşleme arızası

Kombi hem kış konumunda hemde yaz konumunda ateşleme yapmıyor. Resetleme yapınız. Arıza devam ederse servis çağırınız.

Kalorifer petekleri ısınıyor ev ısınmıyor

En çok karşılaşılan sorunlar bunlardır. Kalorifer petekleri küçük seçilmiş yada petekler evde yanlış yere konulmuş peteklerin ısıtma sistemi mahaldeki havayı sürküle etmesidir. Sürkülasyon derken sıcak hava her zaman soğuk  havadan hafif olduğu için yukarı hareket eder. Yani petek alt tarafından soğuk havayı alıcak ısıtıp üsten ortama geri döndürcektir. Peteklerin alttan hava alması için en az 10cm alta boşluk olması gerekir. Üsten havayı göndermesi içinde üstünün mermer veya dolapla kapatılmaması gereklidir.

Kombi kart tamiri

Kombilerin hepsinde kart vardır. Bunlar bazı kombilerde 3 adet bazılarında 2 yada 1 tane olabilir. 1 den fazla olanların 1. olanına anakart denilir. kombi kartları yenilerde mikro işlemcili ve mikro devre elemanlarının kullanıldığı devrelerdir. Eski kombilerde mikro işlemci vardır ama bunlar proglanamaz. Yenilerde bir çok parametre değiştirilebilir. örnek donma sıcaklığı 3 derece gibi yada brulör bekleme süresi 5 dakika gibi. Ve biz bu parametreleri evinize ve tesisatınıza göre ayarlarız. Kombilerdeki kartları bir çok servis tamir etmek yerine yüksek bedele yenisi ile değiştiriyor oysaki neredeyse yarı parasından daha az fiyata Vaillant ve diğer marka kombilerin diyotunu, zenerini, kondansatörünü yada entegrelerini değiştirerek tamirini yapıyoruz ve tamiri yapılan kombi kartlarına 1 yıl garanti veriyoruz. Kombi kart tamiri için bizle irtibata geçebilirsiniz.
 

Yerden ısıtma

En tasarruflu ısıtma sistemidir. Yere sıva altına döşenen borularla yapılan sistem yerden ısıtmadır. Yerden ısıtmanın eksileri artılarından fazladır. Artıları kombi hiç bir zaman 50 dereceyi geçmez. ortamda her tarafı ısıtır. ısı kaybı azdır. Eksileri evlerde kullanmak aslım ve buronşite sebep olabilir evdeki yerdeki partükülleri yukarı kaldırır. Ayaklarda sıcaktan dolayı mantar yapabilir.
 

devamı buradan